Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ke Spotřebnímu koši pro školní jídelny (frekvence v měsíci)
| Polévka | zeleninová | 12 x |
| luštěninová | 3x – 4x | |
| drožďová | 1x | |
| vývar | umírněně | |
| rybí | 1x | |
| Hlavní jídlo – maso | drůbeží | 3x – 4x |
| vepřové | 4x max. | |
| hovězí a jiné | 5x | |
| rybí | 2x – 3x | |
| Hlavní jídla | bezmasá slaná jídla | 4x |
| uzeniny | 1x max. | |
| luštěniny | 2x min. | |
| sladký pokrm | 2x max. | |
| Přílohy | brambory | 5x |
| bramborová kaše | 2x | |
| těstoviny | 3x | |
| rýže | 4x | |
| houskové knedlíky | 2x | |
| bramborové knedlíky | 1x | |
| luštěniny | 2x | |
| Technologické úpravy | smažené a grilované | 2x |
| Zelenina | čerstvá | 8x min. |
| tepelně upravená | 4x |