Školní jídelna

Vaříme na přání…

 

Významné dny v naší školní jídelně

 

22.3. Světový den vody

 

K tomuto dni naše školní jídelna nabídne: pramenitou vodu, vodu s citrónem, mátou, pomerančem, grepem, okurkou …

 

7.4. Světový den zdraví

 

     

    Jelikož tento den připadá na neděli, oslavíme ho v dalším týdnu ochutnávkou netradičních zeleninových salátů.

     

    5.5. Světový den hygieny rukou

     

       

      Nejen k tomuto datu si připomeneme, jak je důležité si mýt ruce, především jako prevenci nejen proti nemoci špinavých rukou, tedy žloutence.

       

      18.5. Mezinárodní den celiakie

       

         

        Jako vyjádření solidarity, si 17. května ochutnáme bezlepkovou dietu, kterou některé děti musí každodenně, doživotně dodržovat.

         

        Celiakie (Herterova choroba) je chronické střevní onemocnění, které je podmíněno vrozenou nesnášenlivostí lepku. Lepek je jednou ze součástí zrna některých obilovin. Je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. To znamená, že tyto obiloviny a výrobky z nich připravené se musí z diety vyloučit.

         

        Den dětí a den mléka

         

        Od roku 1958 je vždy každý první červnový den věnován mléku. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) při OSN vyhlásila toto datum jako Světový den mléka. Není to náhoda, že stejný den je také věnován všem dětem? Vždyť děti a mléko přirozeně patří k sobě. Od dětství je tato potravina hlavní součástí jídelníčku.

         

        I k tomuto významnému dni zařadíme do svého jídelního lístku pokrmy z mléka a mléčných výrobků.

         

         

         

        Mléko v lidské výživě je velmi hodnotnou potravinou, neboť obsahuje důležité živiny, jako jsou sacharidy, tuky, bílkovinné látky, minerální soli, vitamíny a enzymy. Mléko a výrobky z něj jsou rovněž významným zdrojem vápníku.

         

         13.5. Světový den koktejlů

         

           

          Určitě bude i nějaký koktejlek na našem nápojovém lístku.

           

          „ Zamícháno, protřepáno!!!“

           

          16.10. Světový den výživy

           

             

            Každoročně si dne 16. října připomínají lidé Světový den výživy, který slouží k upozornění na současné problémy související s nedostatkem nebo naopak přebytkem potravin a plýtvání s nimi. Na druhé straně však jsou ve vyspělých zemích velké problémy s obezitou, které trápí spolu s  kardiovaskulárními nemocemi, cukrovkou řadu lidí. My si tento den připomeneme výbornou müsli tyčinkou, kterou nebudeme nikde vyhazovat, ale pochutnáme si na ni.

             

            21.10. Den jablek

             

               

              Jablko je jedním z nejopěvovanějších produktů přírody. Jablka nám zevšedněla a často opomíjíme jejich význam pro naše zdraví. Obsahují celou řadu minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík, dále širokou škálu vitamínů, především provitamín A, vitamín C a E.

               

              Tento den připadá na neděli, ale to nám nevadí, my budeme v následujícím týdnu jablečnými pochoutkami zdobit Vaše talíře.

               

              25.10. Světový den těstovin

               

                 

                Další ze série říjnových dnů je den těstovin. Budeme Vám nabízet těstoviny více druhů, barev a chutí.

                 

                 

                 

                 

                 

                Společně se svým týmem kuchařek Vám přeji dobrou chuť!

                 

                Simona Frank, vedoucí ŠJ