Školní jídelna

Vaříme na přání…

 

Významné dny v naší školní jídelně

22.3. Světový den vody

K tomuto dni naše školní jídelna nabídne: pramenitou vodu, vodu s citrónem, mátou, pomerančem, grepem, okurkou …

7.4. Světový den zdraví

Oslavíme ho ochutnávkou netradičních zeleninových salátů

5.5. Světový den hygieny rukou

Nejen k tomuto datu si připomeneme, jak je důležité si mýt ruce, především jako prevenci nejen proti nemoci špinavých rukou, tedy žloutence.

16.5. Mezinárodní den celiakie

Jako vyjádření solidarity, si 16. května ochutnáme něco málo z bezlepkové diety, kterou některé děti musí každodenně, doživotně dodržovat.

Celiakie (Herterova choroba) je chronické střevní onemocnění, které je podmíněno vrozenou nesnášenlivostí lepku. Lepek je jednou ze součástí zrna některých obilovin. Je obsažen v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. To znamená, že tyto obiloviny a výrobky z nich připravené se musí z diety vyloučit.

1.6. Den dětí a den mléka

Od roku 1958 je vždy každý první červnový den věnován mléku. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) při OSN vyhlásila toto datum jako Světový den mléka. Není to náhoda, že stejný den je také věnován všem dětem? Vždyť děti a mléko přirozeně patří k sobě. Od dětství je tato potravina hlavní součástí jídelníčku.

I k tomuto významnému dni zařadíme do svého jídelního lístku pokrmy z mléka a mléčných výrobků.

Mléko v lidské výživě je velmi hodnotnou potravinou, neboť obsahuje důležité živiny, jako jsou sacharidy, tuky, bílkovinné látky, minerální soli, vitamíny a enzymy. Mléko a výrobky z něj jsou rovněž významným zdrojem vápníku.

13.5. Světový den koktejlů

Určitě bude i nějaký koktejlek na našem nápojovém lístku. „ Zamícháno, protřepáno!!!“

16.10. Světový den výživy

Každoročně si dne 16. října připomínají lidé Světový den výživy, který slouží k upozornění na současné problémy související s nedostatkem nebo naopak přebytkem potravin a plýtvání s nimi. Na druhé straně však jsou ve vyspělých zemích velké problémy s obezitou, které trápí spolu s  kardiovaskulárními nemocemi, cukrovkou řadu lidí. My si tento den připomeneme výbornou müsli tyčinkou, kterou nebudeme nikde vyhazovat, ale pochutnáme si na ni.

13.9. Mezinárodní den čokolády

Věděli jste, že čokoláda je mezi populací tak oblíbená, že jí byl věnován vlastní den? 13. září označujeme za Mezinárodní den čokolády. Milujeme ji všichni – velcí i malí, ženy i muži. Čokoláda je již od roku 1550, kdy byla uvedena na evropský trh, jednou z nejpopulárnějších sladkostí na světě. Čokoláda prošla svým vývojem a postupně nám výrobci ulahodily bohatým výběrem. Čokoláda obecně představuje okamžitý zdroj energie pro naše tělo i duši. Pomáhá odstraňovat napětí a stres, stimuluje nervový systém, podporuje dobrou náladu, snižuje krevní tlak, a působí také jako afrodisiakum. Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, z nichž se extrahuje kakaový prášek a kakaové máslo. Právě kakaové máslo je pro své famózní účinky populární ingrediencí používanou v kosmetickém průmyslu. Používá se při výrobě balzámů na rty, krémů, tělových másel či mýdel nebo jako voňavý masážní olej. Kakaové máslo je bohaté na antioxidanty, má intenzivní zvláčňující účinky, vynikající hojivé a regenerační schopnosti. 

21.10. Den jablek

Jablko je jedním z nejopěvovanějších produktů přírody. Jablka nám zevšedněla a často opomíjíme jejich význam pro naše zdraví. Obsahují celou řadu minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík, dále širokou škálu vitamínů, především provitamín A, vitamín C a E.   

25.10. Světový den těstovin

Další ze série říjnových dnů je den těstovin. Budeme Vám nabízet těstoviny více druhů, barev a chutí.

Společně se svým týmem kuchařek Vám přeji dobrou chuť!

 

                                                                                                    Simona Frank – vedoucí školní jídelny